workshop Pitchen

Pitchen. Het woord bezorgt je een saai en benauwd gevoel. Ja, het moet gebeuren. Want ja, het is belangrijk. En jahaaa, je weet dat je helder moet zijn over wat je doet als ondernemer. Natuurlijk zie je het nut van goed kunnen vertellen wat je te bieden hebt, je snapt echt wel dat dat van levensbelang is. Maar mag dat pitchen leuker? En losser alsjeblieft?

Want je hebt het gevoel dat pitchen op een bepaalde manier ‘moet’. Dat er een strak format is, en ‘ze’ zeggen dat dat de enige manier is die werkt. En laat jij daar nou net een hekel aan hebben. Dus je doet het wel, op netwerkborrels en nieuwjaarsrecepties. Maar van harte? Neuh.

Terwijl je wel superenthousiast bent over wat jij aanbiedt als ondernemer. Maar dat lijkt te verdwijnen zodra je moet pitchen.

Wat je graag zou willen is sprankelende woorden vinden, of een anders-dan-andere manier vinden om te ‘pitchen’. Kort en krachtig uitdragen wat jij doet op een manier die bij je pást. Die anders is, een beetje gek misschien, want dat ben jij zelf ook: prettig gestoord. Daarom val je op en blijf je anderen bij. Je wilt bruisend en duidelijk vertellen waar jij je klanten mee helpt, zodat je enthousiasme én deskundigheid helder en fonkelend uit de verf komen.

Nou, dan kunnen we elkaar de hand schudden!

Zelf verlaat ik namelijk ook dolgraag de gebaande paden. ‘Elevator pitch’: van het woord alleen al kreeg ik rode vlekken, en commerciële claustrofobie. Gelukkig heb ik ándere manieren gevonden om mezelf als ondernemer te introduceren. Zo heb ik een aantal keren gepitcht door een lied te zingen. (En nee, dat hoef jij niet te doen. Dat past bij mij. Cabaretier, je weet wel.) Bam, bekkies hingen open, gegarandeerd een pitch die mensen nooit meer vergeten en waardoor ze bij me terugkomen. En het past bij mij én bij wat ik doe: ik handel namelijk in humor.

En dat ga ik jou ook leren: pitchen op z’n jouws. Want pitchen kan echt superleuk zijn, als je je eigen vorm weet te vinden. Als het op jouw manier mag. Met een knipoog, of een waanzinnig goeie metafoor, of… Het hoeft niet keurig en strak, het mag speels en creatief!

Een pitch kan veel meer doen dan iemand informeren over jouw product. Je probeert die iemand te verleiden om jouzelf leuk te vinden. (Professioneel dan, hè?). Je bent op zoek naar een klik met je ideale klant, zodat die gelijk ziet: jou moet ik hebben! Als ondernemer bén je voor een deel je product, dus het is essentieel dat ze ook jou als persoon zien zitten. Naast wat je doet, moet jouw persoonlijkheid, jouw vibe, jouw enthousiasme óók in je pitch terug te horen zijn.

 

Voor wie?

Deze workshop is voor redelijk ervaren ondernemers. Je weet wat je doet in je bedrijf, en als ik bijvoorbeeld vraag wie je ideale klant is, dan rolt er soepel een antwoord uit je mond. En je bent niet bang om dingen op een andere manier aan te pakken.

 

Wat gaan we doen?

In de ochtend gaan we volop spelen met allerlei manieren om anders te pitchen. Met humor, beeldspraak, en nog veel meer. Je test de hele dag door je pitches op de rest van de groep en je krijgt direct feedback op hoe het overkomt, van de groep en natuurlijk ook van mij.

Je ontdekt wat de Huh?!?-factor is, zodat aanstaande klanten nieuwsgierig worden naar meer. Je leert hoe je beeldend en op jouw eigen manier pitcht, zodat  gelijk geraakt worden.  En al pitchend oefen je in één moeite door je podiumvaardigheden. Want ook dát is belangrijk bij pitchen: hoe je het brengt. Ontspannen houding, contact met publiek, goed stemgebruik, noem maar op.

In de middag ga je aan de slag om je pitch te maken voor de Prachtige Pitchronde aan het eind: een voor een presenteert elke deelnemer zijn of haar ultieme pitch voor de groep. Daarvan krijg je na afloop een video-opname toegemaild.

 

Dit heb je eraan:

Na deze workshop heb je sowieso:

→ een sprankelende en heldere pitch van 2 minuten.

Maar je hebt nog veel meer:

→ de souplesse en vaardigheden om elke keer met vertrouwen een goeie én leuke pitch te houden voor andere gelegenheden.
→ nog meer helderheid over wat jou kenmerkt als ondernemer.
→ eindelijk lol in pitchen, waardoor je enthousiasme voor je bedrijf vrijuit voelbaar is voor je aanstaande klant.
→ een video van je eigen pitch die je zelf in kunt zetten voor wat je ook maar wilt.
→ verbeterde podiumvaardigheden, zodat je met meer flair en vertrouwen voor een groep pitcht.

 

Manon en Thijs over mij:

“Marleen coachte ons als podiumcoach om een pitch met zowel een ontroerend verhaal als een duidelijke call to action op het podium te zetten, die onze stichting de broodnodige nieuwe leads gaf voor groei en bloei. In haar coaching is ze scherp en creatief. Haar inlevingsvermogen en gedegen vakkennis betaalde zich uit. We voelden ons gesterkt door de feedback en hebben veel geleerd van haar observaties. We kregen veel complimenten over onze pitch!”

Manon Bruinsma en Thijs Mullink van Music and Memory.

 

Deelnemers over de workshop:

 

Praktisch

Tijd: van 10:00 tot 16:30

Data: vrijdag 27 september 2019

Duur: 1 dag

Plaats: Werkstek, Computerweg 1H, 3821AA in Amersfoort (pal naast station Amersfoort-Schothorst; gratis parkeren)

Maximaal 8 personen per keer

 

Investering

Voor deze eendaagse workshop om sprankelend en helder te leren pitchen vraag ik een investering van €175,- ex. btw (€211,75 incl. btw). Inclusief eenvoudige, maar heerlijke lunch, koffie thee en lekkers.

 

Ben jij er klaar voor om pitchen weer leuk te maken? Schrijf je dan in voor deze workshop!

 

Help!

Kun je niet op de data die ik nu gepland heb? Schrijf je dan even in voor Marleens Magazine, dan houd ik je op de hoogte van nieuwe data én je krijgt in de tussentijd alvast tips, artikelen en video’s over humor op het podium!

Weet je niet zeker of deze workshop iets voor jou is? Bel me gerust of stuur me even een berichtje met je vraag. Mijn nummer is 06-12059277 of stuur me een bericht.